Estany d'Ivars Alliberament tortugues

L’estany d’Ivars i Vila-sana rep 6 noves tortugues d’estany provinents del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC)

A principis d’any es va trobar una segona cria en aquest espai natural

L’estany d’Ivars i Vila-sana (Pla d’Urgell) ha acollit aquest dijous l’alliberament de 6 exemplars de tortugues d’estany en una acció que està dins el marc de reintroducció d’aquesta espècies protegida amb alt risc d’extinció que es va iniciar al 2011. Des d’aquell moment, s’han alliberat a l’estany gairebé una cinquantena de tortugues d’estany joves i adultes, totes procedents del Centre de Reproducció d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC). Justament, a principis del 2018 es va constatar la segona reproducció de l’espècie a l’estany a través de la troballa d’una altra cria, per part d’un visitant, al costat mateix de l’estany. Aquest fet assenyala que l’espècie s’està adaptant bé a l’espai i que l’estany té bones condicions per consolidar el nucli poblacional tot i ser una espècie que es reprodueix molt lentament. Quim Soler, director tècnic del CRARC, apuntava que “és un projecte a llarg termini perquè no es poden alliberar tortugues cada any, ja que es tracta d’una espècie molt amenaçada”.

Els infants i joves que participen a la Setmana Natural a l’estany d’Ivars i Vila-sana han estat els responsables d’alliberar els exemplars de tortuga d’estany, 6 en concret (4 mascles i 2 femelles). A l’estany, hi ha més mascles que femelles, un fet que no és negatiu per a l’espècie ja que si hi ha més mascles poden trobar les femelles i reproduir-se.

De les dues tortugues aquàtiques autòctones de Catalunya, la d’estany és la que es veu més amenaçada, ja que s’estima que arreu del territori queden probablement menys d’un miler d’exemplars i concentrats en pocs nuclis com el Delta de l’Ebre, la Sèquia de Salou, als Aiguamolls de l’Empordà, i a Sils.

Quim Soler, director tècnic del CRARC, també reivindicava que “no es poden alliberar tortugues de Florida, en espais naturals com l’estany d’Ivars i Vila-sana, perquè es tracta d’una espècie invasiva i que les persones que les compren han de ser prou responsables per cuidar-ne a casa, com a mascota”.

Des de l’estany, a través de les estades ‘Setmana Natural’, es vol mostrar la diversitat biològica de l’espai natural i l’estima cap a la natura amb activitats en el mateix entorn.

El Consorci de l’estany d’Ivars i Vila-sana, la Fundació Catalunya La Pedrera, el CRARC i la Universitat de Lleida (UdL) van iniciar el projecte de reintroducció de l’espècie en un hàbitat que li és favorable.

Comparteix