






El CONSORCI
de l'ESTANY
d'IVARS VILA-SANA
El Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, és la institució que ha recuperat i gestiona l'estany. Té naturalesa d'administració pública, caràcter local i té la seu al Consell Comarcal del Pla d'Urgell. Actualment està format per la Diputació de Lleida, el departament de la Generalitat de Catalunya competent en matèria de medi natural, el Consell Comarcal del Pla d'Urgell, l'Ajuntament d'Ivars d'Urgell, l'Ajuntament de Vila-sana i la Universitat de Lleida, tots ells amb representats al Consell General i a la Comissió Executiva.
La Fundació Catalunya La Pedrera, ha col·laborat en l’execució dels treballs i participa en la gestió i millora ecològica de l'espai.
Actualitat
Ponent Actiu
Senyalització d’accés des dels municipis i informació de l’espai S’instal·laran plafons d’informació turística de doble cara, amb informació per una banda dels espais natural i per l’altra del patrimoni cultural i equipaments del municipi. D’altra banda, es senyalitzarà o es completarà la senyalització existent per arribar a l’espai natural (encaminament, presenyalització i direcció final) i/o als centres d’informació, aparcaments i ... Llegir més
Estatuts
Els estatuts del Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana van ser aprovats en plenari del Consell General en data 24 de desembre de 2002. L’última modificació és del 23 de juny del 2016.
objectius
D’acord amb els seus estatuts, els objectius del Consorci són:
- L’execució del Pla especial i protecció del medi natural i paisatge de l’estany d’Ivars i Vila-sana.
- L’execució del Pla d’Usos i Gestió, aprovat pel Consorci.
- La conservació i millora de l’espai natural.
- La difusió de l’espai natural i la promoció econòmica i turística, especialment en la zona d’influència.
- El foment dels usos i la gestió d’acord amb el Pla Especial i els projectesde millora ecològica i paisatgística.
memòria d'activitats

Òrgans de govern i gestió
Consell general
És l’òrgan que té atribuïdes les més àmplies competències per a la direcció i govern del Consorci. Com a funcions més destacades serien les d’aprovació dels pressupostos, els programes de gestió i les memòries d’activitat.
Està format per 4 representants de la Diputació de Lleida, 3 de la Generalitat de Catalunya (designats per la persona titular del departament competent en matèria de medi natural), 2 del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, 1 de l’Ajuntament d’Ivars d’Urgell, 1 de l’Ajuntament de Vila-sana i 1 de la Universitat de Lleida.
La comissió executiva
Els estatuts preveuen la possibilitat que assumeixi les competències delegades pel Consell General.
Formada per sis membres designats pel Consell General entre els seus components, a raó d’un membre per cada una de les administracions o entitats que integren el Consorci a proposta d’aquestes últimes.
Comissió d'usos i gestió
És l’òrgan d’integració dels agents del territori que informa i valora les actuacions que realitza el Consorci i emet propostes per a l’ús i la gestió de l’espai.



El president del Consell General



El president executiu

Director tècnic
És la persona que, d’acord amb les directrius del Consell General, porta a terme la coordinació de les actuacions del Consorci i del projecte de recuperació, el seguiment ecològic i la gestió de l’ús públic.
Personal

projectes i actuacions
Gestió i millora ecològica
Millora dels equipaments


Seguiment ecològic
Les transformacions ecològiques i paisatgístiques se segueixen per diferents especialistes, en alguns casos fins i tot des d’abans de la recuperació. Entre altres variables, es porten a terme estudis i seguiments de: limnologia, hidrologia, vegetació i flora, peixos, amfibis, rèptils, ocells, mamífers. D’aquesta manera es disposa d’informació de la diversitat d’espècies, tant de flora com de fauna, l’estat de les comunitats i poblacions, la seva evolució, la migració dels ocells, etc.
Aquesta informació no tan sols és d’interès científic i naturalístic sinó que és imprescindible per a la gestió de l’espai. Alguns treballs estan disponibles a l’apartat de biblioteca digital.
Altrament, s’han estudiat altres camps com la paleoecologia de l’antic estany, l’impacte socioeconòmic de la recuperació, etc.
Restauració de la masia de cal Sinén
Aquesta antiga i emblemàtica masia la va adquirir el Consorci l’any 2006. Es tracta d’una masia de tàpia situada a la riba nord vinculada a la història de l’antic estany.
Durant aquella època disposava d’embarcador propi i era coneguda com a lloc d’hostatgeria i punt de trobada social a l’entorn de l’estany.
D’acord amb la voluntat dels antics propietaris, el Consorci en promou la restauració i rehabilitació per tal que esdevingui un centre d’informació i divulgació de la història i patrimoni natural de l’estany.
