Les Mallerengues de bigotis arriben a l'estany

03-12-09
Holamon

A l’estany d’Ivars i Vila-sana s’han anellat per primer cop d’ençà de la seva recuperació, l’any 2005, cinc exemplars d’una espècie d’ocell que està catalogada en perill d’extinció a Catalunya i que es troba en regressió a tot el llevant mediterrani. Es tracta de la Mallerenga de bigotis (Panurus biarmicus), de la qual a Catalunya, l’any passat, se’n va estimar una població de dues parelles. Així mateix i segons l’Atlas de Nidificació de Catalunya, l’any 2002 només se n’havien registrat cinc parelles a tot Catalunya.

Tot i que els ornitòlegs d’EGRELL, que efectuen el seguiment per encàrrec del Consorci, tenien constància visual que algun exemplar d’aquesta espècies havia sobrevolat aquesta zona humida del Pla d’Urgell, no va ser fins als passats dies 10 i 18 de novembre quan els anelladors van poder capturar tres mascles i dues femelles d’aquesta espècie de l’ordre dels passeriformes per col•locar-los les anellades identificatives que permetran seguir la seva evolució migratòria. De moment, els ornitòlegs i els tècnics del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana desconeixen quina és la procedència d’aquests cinc exemplars i per aquest motiu han destacat la importància de dur-ne a terme un seguiment i així poder observar la tendència d’aquests ocells a l’estany d’Ivars i Vila-sana.

La presència d’aquest cinc exemplars de Mallerenga de bigotis a l’estany d’Ivars i Vila-sana és també, alhora, un indicador de la bona qualitat del canyissar de depuració ja que aquesta espècie forma les seves colònies reproductives en nius amagats entre canyes i canyissos.
La localització i l’anellament d’aquests cincs ocells ha estat comunicat al Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya donada l’alta importància d’aquest fet en tractar-se d’una espècie catalogada en perill d’extinció a Catalunya. A la província de Lleida, l’únic espai natural on se l’havia detectat fins ara és a Utxesa.