L'alliberament de cinc exemplars de tortuga d'estany dóna el tret de sortida a la setmana natural de l'estany

01-07-15
tortugues15

Des de l’inici del programa d’introducció de la tortuga d’estany, s’han alliberat 25 exemplars a l’estany d’Ivars i Vila-sana.

Una seixantena de joves d’entre 7 i 12 anys participaran als tres torns de la Setmana Natural, organitzada pel Consorci de l’estany d’Ivars i Vila-sana

S’han alliberat cinc tortugues d’estany (Emys orbicularis) a l’estany d’Ivars i Vilasana, concretament 3 mascles i 2 femelles, per a continuar potenciant la població d’aquesta espècie protegida i amb alt risc d’extinció a Catalunya. Aquest reforç es fa en el marc del projecte d’introducció d’aquesta espècie a l’estany d’Ivars i Vila-sana gràcies a un projecte que va iniciar-se l’any 2010 en què col·laboren el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, la Fundació Catalunya- La Pedrera, el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i la Universitat de Lleida (UdL) per a contribuir a minimitzar la pressió del factor extinció sobre les tortugues d’estany a través de l’assoliment d’una població estable en un hàbitat que és considerat com a prioritari per a la seva conservació.
En aquesta ocasió l’alliberament ja s’ha fet directament a la bassa principal de l’estany després que s’hagi comprovat que els exemplars introduïts anteriorment s’havien aclimatat bé i prosperen; en les ocasions anteriors, l’alliberament es feia en una bassa d’aclimatació. L’alliberament ha anat a càrrec dels nens i nenes
que participen a la setmana natural de l’estany.
Des de l’inici el 2010, en total s’han alliberat 25 exemplars a l’estany d’Ivars i Vila-sana. Totes procedeixen del CRARC i han estat seleccionades genèticament per assegurar que es tracta de la mateixa subespècie i que és l’adequada per aquest territori. Des que va començar el projecte, s’han fet treballs de radioseguiment i de recaptura d’exemplars alliberats anteriorment amb trampes per a comprovar-ne l’evolució. S’ha constatat que els individus mostren una bona adaptació i un augment molt significatiu del seu pes i mida. Per exemple, un dels exemplars alliberat l’any 2012 amb un pes de 113 grams va ser recapturat un any després amb un pes de 279 grams i recapturat el 2014 amb un pes de 360 grams. En un altre cas, un exemplar alliberat l’any 2013 amb un pes de 201 grams es va recapturar el 2014 i pesava 320 grams.
 
El projecte d’introducció de la tortuga d’estany a l’estany d’Ivars i Vila-sana compta amb un pressupost de 580 euros per a aquest any, que financen la Fundació Catalunya-La Pedrera i el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana. El projecte també ha comportat la instal·lació de diferents trampes per capturar tortugues no autòctones, com són les tortugues de Florida. A l’estany pràcticament no n’hi ha, però s’intenta que no prosperin retirant les que es puguin trobar.
 
La setmana natural
 
Una seixantena de joves d’entre 7 i 12 anys participaran als tres torns de la Setmana Natural, organitzada pel Consorci de l’estany d’Ivars i Vila-sana, que comença aquest dilluns 29 de juny. Setmanalment, un grup de 20 joves participarà a les diverses activitats que organitza el Consorci per tal que descobreixin l’estany, la riquesa biològica, la història de la recuperació i alhora puguin gaudir de bones estones en grup i practicant esports o jugant.