Celebració del desè aniversari de l'estany

30-03-15
dia estany - foto portarda 15

El Consorci de l'Estany celebra el desè aniversari de la recuperació amb una plantada d'arbres simbòlica.

El Dia de l’Estany aplega centenars de visitants, que participen en diverses activitats a l’entorn de la llacuna
Més de 300 tastos a la Mostra de la cuina d’estany, enguany, dedicada a la carn de porc
El Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana ha iniciat la celebració del desè aniversari de l’inici de l’ompliment de l’estany amb la commemoració del Dia de l’estany i una plantada simbòlica d’arbres. Per a recordar que,deu anys enrere, van entrar les primeres aigües a inundar les terres, els membres del Consorci, juntament amb nens i nenes de deu anys dels pobles d’Ivars d’ Urgell i de Vilasana, han plantat deu freixes.
El president del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, Francesc Fabregat, ha destacat la consolidació de l’espai natural, al llarg d’aquest període, aixi com la importància de l’estany com a atractiu turístic i com a dinamitzador de l’economia del territori, ja que ha rebut 300.000 visitants en deu anys.
De la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha anunciat l’aportació d’un ajut per tal que el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vilasana pugui dur a terme una nova fase en la construcció del Centre
d’Interpretació de cal Sinén. D’aquesta manera, serà possible l’adequació de l’espai de la planta baixa que porta al mirador (de 120 m2), l’obertura del mirador i la construcció dels serveis adaptats. El president de la Diputació de Lleida ha afirmat que les obres permetran millorar l’atenció als visitants.
 

En el marc del Dia de l’Estany, s’ha anunciat diverses activitats i propostes per a celebrar el desè aniversari de l’estany. Es presentaran els programes d’activitats de primavera-estiu i de tardor-hivern, com ja es ve fent, amb tallers naturalístics, sortides guiades, jornades tècniques, activitats esportives, literàries, etc. però amb el punt de mira posat en l’aniversari. Es replanteja el concurs fotogràfic que es convoca anualment per a fer el calendari 2016: es convocarà properament i s’hi podran presentar imatges dels deu anys d’història de l’estany recuperat. També es proposarà que s’hi presentin documents audiovisuals i els millors es projectaran a la mostra de cinema a la fresca de l’estany. Amb motiu d’aquest desè aniversari, és previst publicar el llibre L’antic estany d’Ivars i Vila-sana i la seva gent, un volum elaborat a partir del recull de vivències i records de testimonis de l’antic estany. Finalment, s’iniciarà la campanya Coneix cal Sinén i aporta el teu re-cor. La iniciativa pretén donar a conèixer com era la vida a l’antic estany i a la masia de cal Sinén i, alhora,
permetrà fer una crida a qui vulgui cedir peces, estris de cuina, aixovar i materials antics relacionats amb la vida rural i a pagès de principis del segle passat.

EL DIA DE L’ESTANY
Amb motiu de la desena edició del Dia de l’Estany, s’han organitzat activitats per a tota la família a partir de les 10 del matí. A la banda nord, s’han plantat tamarius i ginestes a l’entorn de cal Sinén. A la zona d’Ivars, han tingut lloc sessions d’anellament d’ocells, passejades a cavall i passejos en barca, així com la Mostra de cuina d’estany, dedicada enguany a la cuina de la carn de porc. S’han venut més de 300 tastos per a degustar la proposta dels restaurants participants a la Mostra (Cal Modest, d’Ivars d’Urgell, ha presentat una broqueta de porc amb pinya; el Restaurant Castell del Remei, un civet de porc senglar; el Petit Xiroi, de Vila-sana, un carpaccio de peus de porc amb vinagreta d’avellanes; Cal Xelín, d’Ivars d’Urgell, una cassola de favetes
saltades amb botifarra i bacó; el 2007, de la Fuliola, una tapa de pa de pernil, melmelada, cansalada i pilota d’ibèrics; i l’Amoca, de Linyola, un plat de tripa amb cigrons; juntament amb els vins del Castell del Remei i la degustació dels estanyets, que són unes galetes dolces elaborades pel forn de pa Can Gil, d’Ivars d’Urgell).
 

Mollerussa, 29 de març de 2015