Presentació de la III Mostra Gastronòmica a l'estany d'Ivars i Vila-sana

18-03-14
Mostra de cuina 2014

La III Mostra Gastronòmica de la cuina d'estany té la nou del Pla d'Urgell com a protagonista.

La Mostra s’iniciarà el proper 30 de març i durarà tot el mes d’abril
Sis restaurants de l’entorn de l’estany participen a la mostra oferint plats amb nou als seus menús i tastos gratuïts els caps de setmana d’abril
La III Mostra Gastronòmica de la Cuina d’Estany es dedicarà a la nou del Pla d’Urgell. Sis restaurants que es troben a l’entorn de l’estany –El Petit Xiroi, Cal Xelín, Cal Modest, L’Amoca, el 2007 i el restaurant del Castell del Remei- oferiran tastos de receptes creades especialment per a aquesta iniciativa dins del Dia de l’Estany, del 30 de març, i fins al 30 d’abril oferiran dins de la seva carta les propostes de plats elaborats amb nous. A més a més, els caps de setmana del mes d’abril, aquests establiments obsequiaran els clients amb una tapa del seu plat de cuina d’estany.
Com ha explicat el president del Consorci de l’estany d’Ivars i Vila-sana, Francesc Fabregat: “L’objectiu és que diversos cuiners creïn plats originals, dolços o salats, amb un ingredient comú, un producte arrelat al territori i que s’identifiqui amb els sabors de la gastronomia d’aquest indret de Ponent.” També ha explicat que, gràcies al projecte Gustum del Consorci LEADER Urgell-Pla d’Urgell, s’ha posat en contacte productors i restauradors perquè “els productes de proximitat elaborats per productors de les comarques de Lleida siguin presents a les receptes de la III Mostra Gastronòmica de la Cuina d’Estany”.
Coincidint amb la cinquena edició del Dia de l’estany, celebració de l’ompliment definitiu del recuperat estany d’Ivars i Vila-sana, la Mostra farà el seu tret de sortida i els visitants de l’estany podran fer degustacions dels plats per un preu d’1,5 euros i s’acompanyaran d’una mena de coca en forma d’estany, els estanyets, obsequiats pel Forn Can Gil, d’Ivars d’Urgell. Juntament amb el tast dels plats, el visitant pot prendre un copa d’entre els vins de Bodegues Castell del Remei (1 euro la copa).
En les anteriors edicions, la mostra es va dedicar a la cuina de l’anguila (2012), peix molt identificat amb l’espai natural i, especialment, amb l’antic estany, i també a la poma (2013), una fruita molt versàtil i que es cultiva a les Terres de Lleida. A la II Mostra Gastronòmica de Cuina d’Estany es van servir més de 460 tastos, una dada que s’espera repetir i incrementar.
El receptari
Per a conèixer els plats que s’han creat per a la III Mostra gastronòmica de la Cuina d’Estany, centrada en la nou, i per a fer difusió de la mateixa iniciativa,
s’ha editat un receptari. El receptari recull els ingredients i la preparació de les set receptes de la mostra, juntament amb la descripció dels vins de la bodega del Castell del Remei, la recepta dels estanyets i informació dels productors de proximitat dels ingredients de les propostes culinàries.
Se n’editarà més de 2.000 exemplars, que es distribuiran el mateix Dia de l’Estany a la Mostra, als punts d’informació de l’estany tot el mes d’abril, als restaurants que hi participen i en punts d’informació turística d’arreu de les Terres de Lleida i de Catalunya.
Mollerussa, 17 de març de 2014