La Llúdriga ja ha arribat a l'Estany d'Ivars i Vila-sana

20-11-13
Llúdriga

Una imatge captada per fototrampeig confirma la presència d almenys una llúdriga
La llúdriga, una espècie protegida a Catalunya, és una mamífer semiaquàtic que només viu en ambients de qualitat

El Consorci de l Estany d Ivars i Vila-sana ha constat la presència d un exemplar de llúdriga a l estany fa dues setmanes gràcies a la captura d una imatge nocturna de l animal. La fotografia, obtinguda per fototrampeig per l empresa Photologistics, mostra un exemplar adult a la riba de l estany. També s han obtingut evidències d excrements d una llúdriga, cosa que fa pensar que s ha instal lat a l estany. Pel president del Consorci de l Estany d Ivars i Vila-sana, Francesc Fabregat, és una notícia “excel lent” perquè és una mostra més de l èxit de la recuperació de l estany d Ivars i Vila-sana. Ha afegit: “La llúdriga ja existia a l Antic Estany. Que hagi tornat significa que estem aconseguint un medi òptim i de qualitat i esperem que vinguin força exemplars. És una satisfacció per a tota la comarca.”

De fet, Vicent Mutgé, un ivarsenc que freqüentava l antic estany i que probablement va caçar l última llúdriga abans que es dessequés, explica que de nit se sentia el so de les llúdrigues a l’antic estany. Mutgé té encara el record de l’estany ric en petits peixos, anguiles i llúdrigues, de fa 60 anys, i ha celebrat que l espècie retorni.
De la seva banda, el membre d’EGRELL, David Guixé, que fa el seguiment dels mamífers a l estany, valora el retorn de la llúdriga a l estany d Ivars i Vila-sana com una mostra de la millora dels ecosistemes, especialment de l entorn del riu Segre, gràcies a la sensibilitat creixent de la societat envers la cura del medi. Pel que fa a l estany d Ivars i Vila-sana, considera que té la capacitat suficient per a allotjar un parell de famílies de llúdrigues i espera que creixi el nombre d exemplars que l habiten.

La llúdriga (Lutra lutra) és un mamífer semiaquàtic, que passa la major part del temps a l aigua. Viu als marges dels rius i zones humides on s alimenta principalment de peixos, crancs, granotes i serps d aigua. És una espècie clau a l ecosistema per la posició en la cadena tròfica i es considera una excel lent indicadora de la qualitat de l ecosistema perquè només es troba en aquells espais que gaudeixen de bona salut.
El Consorci de l Estany d Ivars i Vila-sana durà a terme un seguiment del procés de recolonització de l espècie; per a fer-ho, es combinaran diferents tècniques com sondeigs de llúdrigues, censos visuals i fototrampeig. El
seguiment de la recolonització de la llúdriga es farà a través de la coordinació d especialistes i la col laboració de voluntariat ambiental. 

El fototrampeig
La troballa de la llúdriga a l estany s ha fet a través del sistema de fototrampeig. Concretament, a través d una càmera que es dispara automàticament amb el pas d algun animal. Aquesta càmera és de l empresa Photo-logistics, que té instal lats diversos amagatalls (hides) per a fotògrafs de fauna a l estany. Durant els treballs d adequació, els amagatalls s han posat a prova amb càmeres de fototrampeig situades en llocs estratègics i fins i tot amb aportacions d aliment suplementari per a atreure els animals.

La llúdriga a Catalunya i a l estany d Ivars i Vila-sana
Considerada comuna a quasi tot el territori català, a partir dels anys cinquanta del segle passat la llúdriga va patir una fortíssima regressió. Les causes principals van ser la contaminació de les aigües, la caça, la canalització dels rius i la destrucció d aiguamolls i boscs de ribera. Malgrat tot, a finals dels anys 90 gràcies a la millora de les aigües de molts rius per la construcció de depuradores es comença a permetre la recuperació d’algunes poblacions. En el cas de les conques del Fluvià i la Muga fins i tot s hi porta a terme un projecte de reintroducció amb resultats molt satisfactoris. Pel que fa a la conca de Segre i les Nogueres, després de la conservació d uns mínims de poblacions a les capçaleres, comença la recuperació al llarg de la conca fins arribar de nou al curs mig. Es creu que la llúdriga detectada a l estany prové del riu Segre i que ha remuntat el connector natural que és el riu Corb i la seva xarxa de desguassos fins arribar a l estany.
La llúdriga és una de les tres espècies de fauna que disposen d’un pla específic de conservació i recuperació a Catalunya. De fet, la Generalitat el va aprovar l’any 2003 i, a banda de preveure mesures per frenar el factor d extinció, s hi estableix actuacions per tal de potenciar ne la recuperació. Tant la directiva hàbitats de la Unió Europea, com la Llei de protecció dels animals com el Catàleg d espècies amenaçades la consideren una espècie protegida i d’interès especial.