2a Jornada de Patrimoni Natural

26-11-12

El proper 15 de desembre, a la sala d'actes de l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell, es celebrarà una nova Jornada de Patrimoni Natural amb l'objectiu de donar a conèixer els estudis i treballs de seguiment ecològics realitzats, intercanviar experiències i contribuir a la descoberta i difusió dels valors naturals de l'estany.

Ajuda'ns amb la difusió. CARTELL >>

INSCRIPCIONS >> (període d'inscripcions finalitzat)

A partir de les 9:00h podeu seguir la jornada en directe. CONECTA >>

 

Amb la recuperació de l’estany d’Ivars i Vila-sana s’ha materialitzat una transformació ecològica i paisatgística sense precedents. El procés d’inundació i la conseqüent naturalització de l’espai han comportat un increment de la diversitat biològica i la creació d’una nova zona humida, de gran interès a l’interior de Catalunya. Tot plegat s’ha succeït, i continua succeint-se, en un curt període de temps d’ençà de l’arribada de les primeres aigües a la primavera de l’any 2005. Un any i mig més tard, el desembre de 2006, es van celebrar les primeres jornades de patrimoni natural de l’estany, en què es van donar a conèixer els primers resultats de la recuperació.

Des d’aleshores l’espai ha continuat evolucionant, noves espècies l’han colonitzat, les comunitats vegetals han madurant, el paisatge continua en transformació, així com algunes de les característiques físiques, químiques i biològiques del sistema natural. Experts de diferents disciplines han treballat i monitoritzat aquests canvis i disposen d'informació molt interessant. Tot plegat ha de permetre contribuir a la descoberta, difusió i protecció d’aquest patrimoni natural, així com a aportar eines i informació per a la gestió de l’espai.

Adreçat
A naturalistes, tècnics, estudiants, veïns dels municipis propers i tothom interessat en conèixer el valors naturals i paisatgístics de l’estany d’Ivars i Vila-sana.

Lloc:
Sala d’Actes de l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell. Av. Jaume I, 1 de Mollerussa

 

Programa:

9.00 -9.15 h. Confirmació de la preinscripció.

9.15 -9.30 h. Presentació i obertura. Francesc Fabregat, president del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana.

9.30 -10.00 h. Estat d’execució del Pla d’usos i gestió de l’estany. Toni Costa, director tècnic del Consorci i de La Llena Ambiental.

10.00 -10.30 h. Seguiment (2005-2011) de l'estany d'Ivars i Vila-Sana. Balanç hídric, balanç tèrmic i característiques limnològiques bàsiques. Roger Pau, Nines Marin, Lluís Miguel i Antoni Palau del Departament de Medi ambient i Ciències del Sòl de la UdL.

10.30 –11.00 h. Evolució de la flora i la vegetació de l'estany (període 2006-2011). Josep Antoni Conesa del Departament d'Hortofructicultura, Botànica i Jardineria de la UdL.

11.00 -11.30 h. Pausa cafè

11.30 -12.00 h. Evolució de les poblacions de peixos de l'estany. Daniel Roque, Eduardo Montejano i Frederic Casals, del Departament de Producció Animal (fauna silvestre) de la UdL.

12.00 -12.30 h. Herpetofauna i l'experiència d'introducció de la tortuga d'estany. Delfí Sanuy i Neus Oromí del Departament de Producció Animal (fauna silvestre) de la UdL.

12.30 -12.50 h. Evolució de l'avifauna aquàtica a l'estany d'Ivars i Vila-sana 2005-2012. Joan Estrada, Gerard Bota i Sergi Sales d'EGRELL.

12.50 -13.10 h. Anellament científic d'ocells i seguiment amb aeromodels teledirigits. Sergi Sales , Gerard Bota, Arnau Bonan i Joan Estrada d'EGRELL i Francesc Sardà de SIBOC.

13.10 -13.40 h. Muricecs i altres mamífers de l'estany. David Guixé i Fermí Sort del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i d'EGRELL.

13.40 -14.15 h. Taula rodona sobre propostes de gestió i millora de l'espai, amb la presència dels participants a la jornada i Miquel Rafa de la Fundació CatalunyaCaixa.

14.15 h. Cloenda.

Dinar (amb el participants de la jornada i a compte propi)

16.00 h-18.00 h. Visita naturalista a l’estany.