Una gigafoto de l’estany d’Ivars i Vila-sana, semifinalista en un concurs internacional

09-05-12
imatge gigafoto

El Departament de Ciències de la Carnegie Mellon University, que convoca un concurs internacional de gigafotos, ha seleccionat una gigafoto de l’estany d’Ivars i Vila-sana com a semifinalista dins de la categoria de fotos de natura. La foto de l’estany, feta per Josep Giribet, ja apareix publicada al portal gigapan.org i mostra una panoràmica de l’estany des de la zona d’arribada d’Ivars d’Urgell (http://gigapan.com/gigapans/95178).

Durant el mes de juny es coneixerà el guanyador del certamen, però d’entrada ja dóna l’oportunitat de conèixer l’estany internacionalment. El mateix autor de la gigafoto ha destacat que la imatge ha estat seleccionada, entre d’altres qualitats, per l’interès natural que desperta l’espai natural, la seva singularitat i història. Precisament, Giribet, de l’empresa CALIDOS.CAT de Tàrrega, ja va quedar finalista d’aquesta tècnica especialitzada de fotografia amb una imatge de l’hort de casa seva en l’edició del concurs de 2011.

Les gigafotos són fotografies digitals de molt alta resolució, que es mesuren en gigapíxels (mil milions de píxels, més de mil vegades la informació capturada per una càmera digital d’un megapíxel). Quan les gigafotos es tracten informàticament per ser visibles en web, permeten fer aproximacions de zoom on s’aconsegueix observar detalls molt petits amb bona resolució, partint d’una imatge general. També permet snapshots, o sigui, definir una zona de la imatge i que tothom hi pugui afegir comentaris i informació relacionada.

Les gigafotos com a eina d’interpretació
La tècnica de les gigafotos, que ja es ve utilitzant en divulgació de patrimoni arquitectònic, també té moltes possibilitats en el camp del patrimoni natural. En el cas de l’estany d’Ivars i Vila-sana, el Josep Giribet i el dibuixant naturalista Toni Llobet han preparat una gigafoto de l’estany que conté dibuixos d’ocells situats en l’ambient i posició habitual a la natura (http://gigapan.com/gigapans/103314).  

El Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, juntament amb l’empresa CALIDOS.CAT, estan treballant per crear noves gigafotos com a eina d’interpretació i difusió ambiental de l’estany.