Mostra Gastronòmica de Cuina d'Estany

17-04-12
Cartell de la mostra

Fins el diumenge 6 de maig, els restaurants d’Ivars i Vila-sana inclouran plats elaborats amb anguila en els seus menús i cartes.

El Consorci de l’estany d’Ivars col•labora amb els restaurants Cal Modest i Cal Xelín d’Ivars d’Urgell i El Petit Xiroi de Vila-sana, per impulsar la I Mostra Gastronòmica de Cuina d’Estany, amb l’objectiu de recuperar la memòria dels usos i sabors de l’antic estany i difondre’n el seu patrimoni.

L’antic estany, abans de la seva dessecació, va ser un destacat lloc per a la vida social de la comarca i la pràctica de la caça i la pesca. L’arribada del rec dels canals d’urgell i la connexió de l’estany amb els cursos de drenatge va transformar l’estany en la imatge que recordem i va afavorir l’aparició d’algunes espècies de peix. La tenca (Tinca tinca), el barb (Barbus meridionalis), la madrilla o pelaia (Chondrostoma toxostoma), i la anguila (Anguilla anguilla), van contribuir a l’economia d’algunes famílies que els venien a pobles i mercats i a la cuina de moltes llars.

De tots, l’anguila va ser el peix amb més importància econòmica i també el peix més carregat de simbolisme social de l’estany, ja que tots els testimonis de l’antic estany parlen de les anguiles de l’estany. L’aparició de l’anguila i l’estany van units als records dels àpats i les cassoles compartides vora l’estany o cuinada a casa per festa major. Uns records que ens proposem redescobrir a partir dels plats d’aquesta mostra.

Coincidint amb l’acte commemoratiu del “Dia de l’Estany”, el passat 25 de març, es van servir unes 300 plats/tastets d’anguila i més de 1000 persones van participar en les diverses activitats a l’Estany. 

Aquest projecte, neix amb la voluntat de no excloure cap producte relacionat amb l’espai natural i amb l’objectiu que d'altres restaurants de la comarca s’hi puguin afegir en properes edicions.

Descarrega aquí el cartell de la mostra.