Celebració del Dia Mundial de les Zones Humides

01-02-12

Una trentena de persones han participat en les activitats organitzades pel Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana per commemorar l’efemèride.

L’activitat, gratuïta i oberta a totes les edats, ha consistit en l’alliberament de fauna autòctona, l’adequació i naturalització de la bassa per amfibis i la construcció d’un niu per a cigonyes. 

Alliberament de fauna autòctona. Procedent del centre de recuperació de fauna de Vallcalent. Mostra d’alguns exemplars d’espècies que després d’haver estat trobades o en recuperació en aquest centre s’alliberen al medi natural.
Adequació i naturalització d’una bassa per amfibis. Activitat de voluntariat per la millora d’aquesta bassa . L’objectiu és favorir la presència i reproducció d’amfibis. Petits i grans ajudararem a col•locar terra, pedres, troncs i altres materials a la bassa. Coneixerem les particularitats dels amfibis i la importància de la seva conservació.
Construcció d’un niu per a cigonyes. Activitat de voluntariat perquè ens ajudis a condicionar un niu per aquesta espècie, en una antiga torre elèctrica al costat de l’estany.

Podeu consultar el cartell de l'activitat aquí.

 

Amb aquesta activitat:

Es pretén afavorir la presència i reproducció d’amfibis a l’estany. Fa uns mesos es va adequar i impermeabilitzar una bassa, situada al marge de l’estany i en mig d’un bosc de ribera, per tal d’afavorir la presència d’amfibis. Amb aquesta actuació de millora i naturalització la bassa estarà operativa perquè aquesta primavera els amfibis hi trobin bones condicions per ser-hi i reprodir-se.

Els amfibis es troben greument amenaçats a escala global i també a la plana de Lleida. L’estany pretén ser un nucli estratègic per la conservació i potenciació d’espècies de granotes i gripaus en aquest entorn.

Els amfibis estan considerats un bioindicadors. L’estat de les seves poblacions i la seva evolució aporten dades sobre els possibles canvis en la qualitat de l’aigua, la presesència d’espècies invasores, etc,

Potenciar un nucli reproductor de cigonya blanca a l’estany. En l’actualitat, la població de cigonya blanca a les terres de ponent s’ha recuperat força. Ara el que es potencia és l’establiment de nuclis reproductors a les zones de ribera tot fomentant la utilització dels arbres i altres estructures perquè construeixin els seus nius, i d’aquesta manera disminuir la pressió sobre les edificacions i altres estructures com antenes, grues, torres elèctriques, etc.