Es presenta el treball de recerca de la memòria de l'antic estany

23-11-11
barca a l

El Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana ha presentat un treball de recerca per a la recuperació de la memòria històrica de l’antic estany.

Aquest projecte, que va començar el 2009 i s’ha finançat gràcies a un ajut del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través del Centre de Promoció de la Cultura Tradicional Catalana, ha permés entrevistar a 55 persones que en van ser testimonis directes i  recopilar material gràfic divers que formarà part de l’Inventari Etnogràfic i Cultural de Catalunya. En el moment àlgid d’explotació de l’espai natural, en els anys 30 i 40 del segle XX, a l’estany s’hi caçava, s’hi pescava (això va permetre canviar la dieta de la població dels voltants de l’estany), s’hi feia bova, teuleria, s’hi va construir diverses masies a l’entorn i algunes fins i tot allotjaven hostes. 

La veu dels testimonis, tots de més de 70 anys, els seus records, vivències i material que han cedit permeten dibuixar com l’antic estany es va constituir com un centre social, d’oci, natural i, fins i tot, de generació de nous negocis fins a la dessecació, a partir del 1945.

A més a més de les gravacions, el treball conté les transcripcions de les entrevistes, l’arxiu digital de les imatges aconseguides i una còpia dels plànols i el projecte de dessecació extrets de l’arxiu de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre de Saragossa. Tot aquest material ha de permetre conservar la memòria de l’antic estany i fer-la arribar les generacions futures. 

Podeu consultar el cartell de l'acte aquí.

Imatges de l'antic estany from Estany Ivars i Vila-sana on Vimeo.